Szałwia najbardziej znana jest z działania lekarskiego, jednakże w kuchni i kulinariach sprawdza się równie dobrze. Przez to, że ma silny korzenny aromat i dość specyficzny, gorzkawy smak, należy używać jej z umiarem. Właściwości redukcji tłuszczu sprawiają, że szałwia jest idealnym dodatkiem do tłustych mięs, zwłaszcza wieprzowiny i kaczki. Można dodawać ją także do cielęciny, gęsi, jagnięciny i baraniny. Wybornie smakuje połączona z rybami, jajami i serami. W niewielkich ilościach można ją dodawać także do ciast, chleba i bułeczek. Świetnie komponuje się z zupami-kremami, szczególnie z kremem z dyni. Jeżeli chodzi o właściwości lecznicze, to nie tylko przyspiesza trawienie i tym samym zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, ale także zmniejsza nadmierne pocenie, niszczy bakterie i ułatwia pracę wątroby.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

up
Pokaż pełną wersję strony
© 2014 Kącik Smaku